Siemensu v ČR ve fiskálním roce stagnovaly tržby na 30 mld. Kč

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Skupina Siemens v České republice vykázala ve fiskálním roce končícím letos v září tržby 30 miliard korun, což je stejně jako v předchozím období. Export stoupl o půl miliardy na 17 miliard Kč. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

"Ve druhé polovině obchodního roku jsme díky oživení globálních trhů postupně zvýšili objem výroby a otevřeli původní i nová pracovní místa. 120 let od otevření prvního zastoupení na našem území tak Siemens i nadále zůstává klíčovou součástí české ekonomiky," uvedl generální ředitel Siemensu Eduard Palíšek.

Počet zaměstnanců se v posledním fiskálním roce snížil o 500 pracovníků na 10.500 lidí. Za vysoké pracovní nasazení během finanční a ekonomické krize vyplatí Siemens zaměstnancům v lednu 2011 mimořádnou finanční odměnu. Dále mají možnost zvýhodněného nákupu firemních akcií.

V první polovině fiskálního roku Siemens kvůli krizi uzavřel zličínský závod na výrobu kolejových vozidel a přesunul výrobu do Ruska a Rakouska. Oživení naopak zaznamenal Mohelnický závod na výrobu nízkonapěťových elektromotorů, který nabral zpět většinu z 500 zaměstnanců propuštěných v letech 2007 a 2008, nebo OEZ Letohrad. Ta otevřela přes 300 nových míst a v září zprovoznila novou výrobní halu.

Do skupiny patří více než deset společností s vlastní právní subjektivitou. "I když působíme celistvým dojmem, máme stále velký potenciál ve vnitřní konsolidaci. Postupná integrace všech firem přinese těsnější spolupráci uvnitř skupiny, úsporu v nákladech a větší pružnost směrem k zákazníkům," dodal Palíšek. Od října jsou pod centrálu Siemensu v ČR začleněny výrobní závody v Mohelnici, Frenštátě a Trutnově.

"V Česku nyní sledujeme především akviziční možnosti a rozvíjíme naše kompetenční centra," dodal Palíšek. ČR je pro Siemens jedním ze šesti center, které zpracovává vnitřní administrativu v oblasti finančního a mzdového účetnictví, nákupu a logistiky pro celý koncern. Centrum se má rozšířit o 300 nových pracovníků.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií.

jsa vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK