Maďarsko nečekaně zvýšilo úroky na 5,5 procenta

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 29. listopadu (ČTK) - Měnový výbor maďarské centrální banky na svém dnešním zasedání nečekaně zvýšil hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 5,5 procenta. Předtím banka úroky šest měsíců držela na rekordním minimu 5,25 procenta.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že banka sazby měnit nebude. Z 21 analytiků pouze jeden se domníval, že se úroky zvýší o čtvrt procentního bodu, zbývající čekali, že se úroky nezmění. Banka od července 2009 do letošního května úroky nepřetržitě snižovala.

Měnový výbor již dříve varoval, že pokud budou přetrvávat rizika zrychlení inflace, nebo se zhorší hodnocení rizik země, bude možná nutné sazby zvýšit.

"Může to být začátek cyklu zpřísňování měnové politiky, který však nebude trvat déle než do března, kdy se změní složení měnového výboru," uvedl analytik banky UniCredit Gyula Tóth. Podle jeho slov by k dalšímu zvýšení sazeb měla banka přistoupit v lednu nebo únoru, napsala agentura Reuters.

Bankovní rada České národní banky na počátku listopadu ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku května na historickém minimu 0,75 procenta. Analytici tento krok očekávali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK