Analytici: Účast na záchraně Irska je pozitivní, peníze se vrátí

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Účast Česka na záchranném programu pro Irsko vidí analytici oslovení ČTK pozitivně, protože tento krok vylepšuje zemi reputaci v Evropské unii. Pravděpodobnost, že by ČR muselo garanci vyplatit a nedostalo všechny své peníze zpět, je podle nich velmi malá. Ministři financí eurozóny a Evropské unie v neděli definitivně schválili finanční pomoc pro Irsko za 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč). Česko se do programu zapojí tím, že se zaručilo za 6,7 miliardy korun, jež irské vládě půjčí Evropská komise.

"Je-li Česko členem EU, tedy klubu, členství v němž mu přináší nemalé výhody, je logické, když pomůže jinému členu klubu v nesnázích," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Stejně se zachovaly Velká Británie, Švédsko a Dánsko, které rovněž neužívají euro, ale patří do EU. Taková solidarita poskytne Česku do budoucna více prostoru k jeho spolurozhodování o důležitých otázkách EU, dodal.

Je to jakási "daň" za členství v unii a lze z její existence vyvozovat, že podobný podpůrný program by v případě potřeby EU schválila i pro ostatní členské země, tedy například i ČR, doplnil hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Česká účast je podle něj cosi jako podmíněný mimořádný příspěvek do rozpočtu EU, zvýší se tedy o ni deficit a dluh, stejně jako v případě jiných podmíněných závazků.

Částka 6,7 miliardy korun české účasti má formu garancí, takže by se měla projevit zvýšením vykazovaného vládního zadlužení asi o 0,2 procentního bodu k HDP, uvedl Sobíšek. Operace nebude mít v tomto čase žádný dopad na vládní deficit, ani na objem vydávaných státních dluhopisů. "Pravděpodobnost, že budeme nakonec muset skutečně zaplatit část půjčky Evropské komise Irsku, za kterou jsme se zaručili, je prozatím velmi malá," upozornil analytik Patria Finance David Marek.

Češi by museli celou částku zaplatit jen v případě, že by Irové úvěry od mezinárodního společenství během příštích let nesplatili. Mertlík připomněl, že podle jeho posledních odhadů veřejný dluh Irska v důsledku sanace bankovního sektoru stoupne na 100 procent HDP z 30 procent před recesí. "To je ohromný nárůst v krátkém čase, který se může ukázat být nad síly i tak organizované a kvalitně spravované země, jako je Irsko. Není to ale nezvládnutelná situace," podotkl.

Celkem 67,5 miliardy eur Dublinu půjčí Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Zbylých 17,5 miliardy eur Irové věnují ze svého rozpočtu na další sanaci problémových bank, které zemi dostaly do současných problémů. Dohromady na nápravu škod ve finančním sektoru poputuje asi 35 miliard eur, z nichž deset miliard okamžitě zamíří do bank jako finanční injekce na posílení jejich kapitálu. Zbytek peněz Irsko použije jako základ na vytvoření speciálního fondu pro mimořádné situace ve finančním sektoru.

Filip Dušek dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK