EK vidí ekonomiku ČR optimističtěji než Češi, čeká růst 2,4 pct

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. listopadu (zpravodaj ČTK) - Česká ekonomika by letos měla podle nové prognózy Evropské komise vzrůst o 2,4 a příští rok o 2,3 procenta. Komise tak čeká zejména pro příští rok o poznání optimističtější výsledky než české úřady. Hospodářství celé EU by podle ní mělo letos narůst o 1,8 procenta a o 1,7 procenta v příštím roce.

Nejrychlejší růst v eurozóně Brusel letos očekává u Slovenska, a to o 4,1 procenta. V celé EU by tento rok lépe než Slovensko mělo dopadnout už jen Švédsko (4,8 procenta).

"Ekonomické oživení drží. Odvahu mi dodává i výhled, že míra nezaměstnanosti v Evropě by se měla konečně snižovat," okomentoval výhled evropského hospodářství eurokomisař Olli Rehn.

České odhady jsou skeptičtější. Ministerstvo financí pro letošek čeká růst o 2,2 procenta, příští rok by si měla ekonomika polepšit o dvě procenta. Česká národní banka odhaduje pro letošek růst o 2,3 procenta a pro příští rok o 1,2 procenta. Loni české hospodářství kleslo o 4,1 procenta.

Nárůst letos Brusel předpokládá u českého rozpočtového deficitu, a to až na 5,2 procenta hrubého domácího produktu. Po této kulminaci by měl postupně začít v dalších letech klesat. Podobně by na tom měla být i nezaměstnanost. Letos stoupne na 7,3 procenta, poté se už začne snižovat.

Klíčové pro Česko a jeho ekonomiku bude hlavně vývoj v Německu, největším obchodním partnerovi. Tomu letos Bruselu předpovídá růst o 3,7 procenta. Poté ale Němcům komise předpovídá menší tempo růstu: v roce 2011 o 2,2 procenta a další rok o dvě procenta.

Zpomalení v příštím roce čeká hospodářství celé "sedmadvacítky" i zemí platících evropskou jednotnou měnou. Hrubý domácí produkt EU má růst o 1,7 procenta a eurozóny o 1,5 procenta. V roce 2012 hospodářství EU poroste o asi dvě procenta a zemí platících eurem o 1,8 procenta.

Komise čeká, že se postupně začne zlepšovat hospodaření jednotlivých zemí EU. V 24 z 27 členských států by podle ní měl klesnout letos rozpočtový schodek. Celkový deficit v EU má letos činit 6,8 procenta, v příštím roce 5,1 procenta a v roce 2012 4,2 procenta.

Problémem nicméně zůstává skutečnost, že mezi různými zeměmi panují značné rozdíly. Zejména jih Evropy vykazuje horší výsledky. Španělsko a Řecko se i letos nacházejí v recesi, Řekové z ní podle prognóz vystoupí až v roce 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK