Firma Gartner zhoršila odhad světového prodeje osobních počítačů

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stamford 29. listopadu (ČTK) - Výzkumná společnost Gartner zhoršila odhad celosvětového prodeje osobních počítačů pro letošní i příští rok. Firma dnes na svých internetových stránkách uvedla, že prodej by měl letos stoupnout o 14,3 procenta na 352,4 milionu kusů. V předchozí prognóze počítala s růstem o 17,9 procenta.

Napřesrok společnost Gartner očekává nárůst prodeje o 15,9 procenta na 409 milionů kusů. Dříve růst pro příští rok odhadovala na 18,1 procenta.

Firma upozornila, že za zhoršením výhledu z velké části stojí přesun zájmu spotřebitelů od osobních počítačů k tabletům, jako je například iPad od společnosti Apple. "Očekává se, že tablety do roku 2014 nahradí zhruba deset procent osobních počítačů," uvedl výzkumný ředitel ve společnosti Gartner Ranjit Atwal.

Firma rovněž předpověděla, že řada spotřebitelů i podniků bude prozatím nákupy osobních počítačů odkládat kvůli nejistým ekonomickým vyhlídkám. V delším období budou uživatelé podle Gartneru méně často nahrazovat staré počítače novými, protože budou pro počítačové funkce stále častěji využívat jiná zařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK