Poradce: Irák může těžbu ropy zvýšit do sedmi let trojnásobně

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. listopadu (ČTK) - Irák by do roku 2017 let mohl svou těžbu ropy zvýšit více než trojnásobně na osm milionů barelů denně. Řekl to dnes poradce iráckého premiéra Núrího Málikího Sárim Ghazbán. Snížil tak původní odhad 12 milionů barelů denně, který většina analytiků považovala za nerealistický. I nový odhad by však znamenal, že Irák bude jedním z největších producentů ropy na světě.

"Očekávám, že během příštích šesti až sedmi let dosáhneme kapacity osmi milionů barelů denně," řekl Ghazbán, který byl po americké invazi do Iráku v roce 2003 ministrem ropného průmyslu.

Irák podepsal s nadnárodními ropnými společnostmi po loňských aukcích ropných polí dohody, které by teoreticky mohly zvýšit celkovou těžbu do roku 2017 na 12 milionů barelů denně. Irák by se tím v těžebních kapacitách dostal na úroveň Saúdské Arábie, největšího vývozce ropy na světě. Analytici však poukazují na nerozvinutou infrastrukturu a nejistou bezpečnostní situaci jako hlavní překážky dosažení tohoto cíle.

Irák se stále ještě snaží dostat svou těžbu k úrovni tří milionů barelů za den z konce 80. let před invazí do Kuvajtu a mezinárodní odvetou za ni. Podle říjnové ankety agentury Reuters u analytiků by příští mohla jeho produkce vzrůst na 2,8 milionu b/d z letošních 2,5 milionu a do roku 2015 stoupnout na 4,6 milionu b/d.

Vláda sdělila, že od ledna se irácká těžba zvýší díky produkci v poloautonomním Kurdistánu. Těžařské firmy v této oblasti jsou připraveny exportovat více než 100.000 b/d, tento vývoz je však zatím kvůli sporům mezi Bagdádem a vládou regionu blokován.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK