Penta Investments má zájem o koksovnu v polském Walbrzychu

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. listopadu (zpravodajka ČTK) - Středoevropská investiční skupina Penta Investments má zájem o koksovnu Victoria v polském Walbrzychu. Je jedním z pěti potenciálních investorů, kteří do dneška podali předběžnou nabídku ke koupi koksovny polskému ministerstvu státního pokladu, jež prodává do 85 procent jejích akcií.

Victorii by chtěla koupit také například státní těžařská společnost Jastrzebska Spólka Weglowa nebo německá firma ThyssenKrupp. O privatizaci se původně zajímala také společnost New World Resources, nakonec se jí ale nezúčastní. Polská vláda nabízí k prodeji nejvýše 399.500 akcií po pěti zlotých (30,4 koruny) za kus. Ministerstvo státního pokladu, jež má privatizaci na starosti, by o dalším postupu mělo informovat do 23. prosince.

Victoria ročně vyprodukuje od 500 do 520 tun koksu, na polském trhu má asi pětiprocentní podíl. Čtyři pětiny své výroby podnik vyváží.

V roce 2008 koksárny Victoria vykázaly čistý zisk 76,4 milionu zlotých, loni se naopak kvůli krizi v branži propadla to ztráty skoro 1,5 milionu zlotých. Letos by mohla mít zisk okolo 20 milionů zlotých, uvedla polská agentura PAP.

Penta chce podle informací polského tisku rozšířit své působení i do polské energetiky. Firma údajně pomůže polskému podnikateli Janu Kulczykovi s financováním případného převzetí většiny ve společnosti Enea, která je třetí největší elektrárenskou firmou v zemi. Stát ve společnosti Enea prodává 51procentní podíl, vláda se ale podle tisku ještě může rozhodnout, že podíl nezprivatizuje.

Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Kromě energetiky investuje do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví. Patří jí například původně polská maloobchodní síť Žabka nebo sázková společnost Fortuna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK