Euro oslabuje, investoři se bojí problémů dalších zemí eurozóny

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. listopadu (ČTK) - Euro zahájilo týden poklesem vůči dolaru až na nejnižší hodnotu za dva měsíce. Ministři financí EU a eurozóny sice o víkendu schválili pomoc pro Irsko, investoři se však nadále bojí možných finančních problémů dalších zemí eurozóny.

V 17:15 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 1,37 procenta na 1,3103 USD, když během dne se propadlo až na 1,3064 USD. K jenu euro oslabilo o 0,94 procenta na 110,56 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,38 procenta na 84,34 JPY a ke koši šesti hlavních měn dolarový index stoupl o 0,72 procenta na 80,935 bodu.

Podle analytiků by euro mělo pokračovat v poklesu i nadále. Může za to nejistý finanční výhled některých zemí v regionu. Slabou důvěru investorů potvrdila také dnešní nabídka obligací Itálie, o kterou byl ze strany investorů velmi vlažný zájem.

"Trh se obává o výhled eurozóny," uvedl stratég RBC Capital Matthew Strauss. "Pokud by Španělsko požádalo o pomoc, kvůli velikosti své ekonomiky by potřebovalo vyšší částku. A to zatěžuje euro," dodal.

Ministři financí eurozóny a EU v neděli v Bruselu definitivně schválili finanční pomoci pro Irsko ve výši 85 miliard eur. Irsko je po Řecku druhou zemí, která byla nucena požádat o pomoc EU a Mezinárodní měnový fond. Řecko má slíbeno celkem 110 miliard eur. Mnoho analytiků se domnívá, že nyní jsou na řadě Portugalsko a Španělsko.

Trhy teď podle analytiků budou pozorně sledovat čtvrteční zasedání měnového výboru Evropské centrální banky. Centrem zájmu bude hlavně to, zda banka zruší některá opatření na podporu ekonomiky, která zavedla na počátku tohoto roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK