Ceny ropy ztratily zisky dosažené díky pomoci Irsku

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. listopadu (ČTK) - Ceny ropy odpoledne ztratily veškeré zisky a americká lehká ropa WTI se z dvoutýdenního maxima vrátila pod 84 dolarů za barel. Po krátké úlevě z nedělní dohody Evropské unie na finanční pomoci Irsku se na trh vrátily obavy, které znovu srazily kurz eura a oslabily akcie.

Cena WTI se kolem 16. hodiny SELČ pohybovala kolem 83,76 dolaru za barel, i když dopoledne vystoupila o 1,5 procenta až na 85,03 dolaru. Severomořská ropa Brent mírně stoupla na 85,70 dolaru za barel.

Ministři financí zemí eurozony v neděli schválili Irsku pomoc 85 miliard eur (2,1 bilionu eur), která pokryje irský rozpočtový deficit a náklady na sanaci jeho bank. Finanční trhy to však zaujalo jen na chvíli a brzy obnovily trend, který na nich vládl od počátku listopadu. Euro se k dolaru propadlo o více než procento a akcie v Evropě i USA klesaly kvůli obavám, že na řadě po Irsku budou Portugalsko a Španělsko.

"Myslím, že je nyní téměř nemožné nákazu zastavit," řekl agentuře Reuters Mark Grant z floridské firmy Southwest Securities. Známý ekonom Nouriel Roubini řekl, že Portugalsko se záchraně nevyhne, a doporučil mu, aby ji přijalo už preventivně.

"Podle našeho názoru záchrana Irska změnu trendu nepřinese, dokud trhy neuvěří, že Portugalsko a Španělsko jsou mimo nebezpečí. Irský plán zatím neudělal nic pro snížení CDS (nákladů na pojištění dluhopisů) Portugalska a Španělska," řekl analytik Olivier Jakob z konzultační firmy Petromatrix.

Zatímco konflikt mezi Jižní a Severní Koreou má na trh ropy negativní dopad, jiné geopolitické události je spíše podporují. Saúdskoarabský král podle souboru amerických diplomatických telegramů uniklých na server WikiLeaks opakovaně žádal Spojené státy, aby zaútočily na íránská jaderná zařízení.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:02 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 85,70 85,58 New York - Nymex WTI leden 83,76 83,76

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK