Americké akcie klesly kvůli obavám z dluhových problémů v Evropě

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. listopadu (ČTK) - Americké akcie dopoledne výrazně oslabily kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhových problémů v Evropě. Dolar se v důsledku těchto obav vyšplhal na dvouměsíční maximum vůči euru. To zasáhlo ceny komodit, což mělo negativní dopad na akcie těžebních společností.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index snížil o 1,2 procenta na zhruba 11.960 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o procento na 1178 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,3 procenta na 2502 bodů.

Ministři financí eurozóny a Evropské unie o víkendu v Bruselu definitivně schválili finanční pomoc pro Irsko ve výši 85 miliard eur (2,1 bilionu Kč). Na finančních trzích panují již delší dobu obavy z toho, že dluhové problémy se rozšíří do dalších členských zemí eurozóny.

"Dobrou zprávou je, že bylo dosaženo pokroku v případě Irska," uvedl analytik Alan Gayle ze společnosti RidgeWorth Investments. "Obavou je, že EU má před sebou ještě další práci," dodal.

Investoři kvůli problémům v Evropě nevěnovali výraznější pozornost příznivým údajům o vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Zatím navíc není jasné, zda se tržby i nadále udrží na dobré úrovni, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK