ERÚ v úterý oznámí, o kolik příští rok zdraží elektřinu

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Energetický regulační úřad (ERÚ) v úterý dopoledne oznámí, o kolik v příštím roce zvedne ceny elektrické energie pro domácnosti a firmy. Předseda ERÚ Josef Fiřt to dnes řekl serveru Týden.cz. O kolik elektřina zdraží nechtěl nyní ani naznačit.

"Zítra toto číslo oznámíme, protože to musíme udělat. Je to poslední možný den," řekl serveru Fiřt. Úřad tak ceny zveřejní přesto, že zákon o zdanění fotovoltaické energie ještě neprošel legislativním procesem a od některých senátorů zaznívají hrozby, že by mohl v horní komoře parlamentu narazit. Není tudíž jasné, zda ostře sledovaný zákon vstoupí v platnost do konce letošního roku včas či nikoliv.

"Nám nepřísluší posuzovat tyto politické záležitosti stejně jako rizika možných potenciálních arbitráží, my podle zákona musíme toto cenové rozhodnutí učinit," uvedl Fiřt.

Růst cen by zřejmě neměl být vyšší než 5,5 procenta, což garantoval premiér Petr Nečas. Podle dřívějšího vyjádření místopředsedy ERÚ Blahoslava Němečka by konečné ceny měly být v rámci takto vládou stanoveného stropu "spíš ještě nižší".

Ostře sledovanou novelu má v nejbližších dnech projednat Senát. Ačkoliv někteří senátoři mají k novele vážné výhrady, šéf komory Milan Štěch v neděli v České televizi připustil, že by novela mohla vstoupit v platnost díky proceduře, v níž by se Senát příslušným zákonem vůbec nezabýval.

Prodlevy se posléze nečekají ani na Hradě. Prezident Václav Klaus už naznačil, že umožní zákona vstoupení v platnost. Nicméně i on jej nechá bez svého podpisu.

Vláda dříve uvedla, že bez jakéhokoliv zásahu by kvůli podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů mohla elektřina pro domácnosti zdražit v příštím roce o více než desetinu a pro firmy téměř o pětinu. Přijala proto novelu, která má zabránit skokovému zdražení elektřiny. Výnosy ze slunečních elektráren budou podle jednoho z bodů schválené novely po dobu tří let podléhat dani 26 procent.

Zdražení elektřiny má v rámci novely kompenzovat také zdanění povolenek a zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy. Daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK