Pomoc Irsku srazila evropské akcie na minimum za měsíc a půl

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. listopadu (ČTK) - Evropské akcie se dnes po krátkém oživení propadly na minimum za měsíc a půl a nechuť investorů podstupovat riziko výrazně zesílila. Trhy zpočátku oživily díky finanční pomoci Irsku, ta však nijak nerozptýlila, a nakonec naopak ještě prohloubila obavy z šíření dluhové krize v eurozóně.

Široký západoevropský akciový index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 1,4 procenta na 1071,91 bodu, nejníže od 12. října. Index VDAX-NEW, který měří takzvanou volatilitu čili rozkolísanost trhu, vyskočil o 11 procent. Zvýšená volatilita odráží úzkost investorů a jejich averzi k riziku.

Ministři financí zemí eurozóny v neděli schválili Irsku pomoc 85 miliard eur (2,1 bilionu eur), která zemi pomůže překlenout obří rozpočtový deficit a náklady na sanaci bank. Evropské akcie zpočátku rostly, entuziasmus však brzy vyprchal a na trhu se prohloubily obavy ze vzniku dalších dluhových krizí v zemích jako Portugalsko a Španělsko. Euro se k dolaru propadlo o více než procento a náklady pojištění vládních dluhopisů obou zemí stejně jako výnosy obligací vzrostly na nová rekordní maxima.

"Trh ztratil jakoukoli víru v evropské politické vůdce a aktivně hledá další kostku domina. O víkendu žádná spása nepřišla," řekl agentuře Reuters analytik Jeremy Batstone-Carr z makléřské firmy Charles Stanley.

"Myslím, že je nyní téměř nemožné nákazu zastavit," prohlásil Mark Grant z floridské firmy Southwest Securities. Známý ekonom Nouriel Roubini řekl, že Portugalsko se záchraně nevyhne, a doporučil mu, aby ji přijalo už preventivně.

Nejvíce se propadly akcie evropských bank. Kurzy francouzských BNP Paribas a Société Générale, španělské BBVA a německé Deutsche Bank klesly od tří po téměř pět procent. Akcie irských bank, které získaly slib štědré pomoci, naopak prudce vzrostly a irská akciová burza mírně posílila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK