OBR: Britský veřejný sektor přijde o méně míst, než se čekalo

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. listopadu (ČTK) - Britský veřejný sektor přijde v důsledku úsporných opatření vlády o méně pracovních míst, než se původně předpokládalo. Uvedl to dnes britský Úřad pro rozpočtovou odpovědnost (OBR). Dodal, že ve veřejném sektoru očekává v příštích čtyřech letech zrušení 330.000 pracovních míst. V předchozí prognóze předpovídal zánik 490.000 míst.

Předseda úřadu Robert Chote navíc uvedl, že klesající zaměstnanost ve veřejném sektoru více než vykompenzuje vznik milionu pracovních míst v soukromém sektoru.

Úřad rovněž zlepšil odhad růstu britské ekonomiky pro letošní rok na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,2 procenta. Snížil však odhad hospodářského růstu pro další dva roky. V příštím roce by tak britská ekonomika měla stoupnout pouze o 2,1 procenta namísto dříve očekávaných 2,3 procenta. V roce 2012 by pak měl růst činit 2,6 procenta místo 2,8 procenta.

Úřad pro rozpočtovou odpovědnost vznikl v květnu z rozhodnutí britské vlády. Jeho úkolem je nezávislé posouzení stavu veřejných financí. Podle některých ekonomů jsou však prognózy tohoto úřadu příliš optimistické, upozornila agentura AP.

"Růstová prognóza OBR pro příští rok vypadá i po zhoršení poněkud optimisticky," uvedl podle internetového serveru BBC ekonom Graeme Leach z Institute of Directors.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK