Ceny ropy nakonec díky produktům výrazně vzrostly, WTI nad 85 USD

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes nakonec výrazně vzrostly a americká lehká ropa WTI zakončila obchodování s přírůstkem dvou dolarů vysoko nad 85 dolary za barel. Ropa sice během dne neudržela počáteční zisky dosažené díky úlevě z dohody o finanční pomoci Irsku, nakonec jí však pomohl růst cen ropných produktů v reakci na chladnou vlnu v Evropě.

Cena WTI v závěru vzrostla o 1,97 dolaru na 85,73 dolaru za barel, předtím však klesla až na 83,59 dolaru. Severomořská ropa Brent posílila podobným tempem nad 87 dolarů.

Ke konci obchodování ropu podpořil růst cen topného oleje na termínovém trhu pod vlivem ochlazení v severní části Evropy. To překonalo vliv silného dolaru a obav z šíření dluhové krize v eurozóně, které pomoc Irsku spíše ještě prohloubila. Ropě pomohly také zprávy o silném "černém pátku", tradičním americkém zahájení předvánoční nákupní sezony.

Ministři financí zemí eurozóny v neděli schválili Irsku pomoc 85 miliard eur (2,1 bilionu eur), která pokryje irský rozpočtový deficit a náklady na sanaci jeho bank. Zpočátku to finanční trhy podpořilo, brzy však obnovily trend propadu, který na nich vládne od počátku listopadu. Euro vůči dolaru spadlo o více než procento a akcie v Evropě i USA klesaly kvůli obavám, že po Irsku bude na řadě Portugalsko a Španělsko.

"Podle našeho názoru záchrana Irska změnu trendu nepřinese, dokud trhy neuvěří, že Portugalsko a Španělsko jsou mimo nebezpečí. Irský plán zatím neudělal nic pro snížení CDS (nákladů na pojištění dluhopisů) Portugalska a Španělska," řekl analytik ropných trhů Olivier Jakob z konzultační firmy Petromatrix.

Zatímco konflikt mezi Jižní a Severní Koreou má na trh ropy negativní dopad, jiné geopolitické události je spíše podporují. Saúdskoarabský král podle souboru amerických diplomatických depeší uniklých na server WikiLeaks opakovaně žádal Spojené státy, aby zaútočily na íránská jaderná zařízení.

Závaerčné ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 87,40 85,58 New York - Nymex WTI leden 85,73 83,76

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK