Japonské akcie oslabily, za měsíc ale přidaly osm procent

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. listopadu (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes výrazně oslabily, a vzdálily se tak pětiměsíčnímu maximu, na které vystoupily v pondělí. Trh částečně reagoval na pokles akcií v Šanghaji, v obchodování se ale ještě odrážely i dozvuky dluhové krize v Evropě. Na devizových trzích se euro smazalo část vysokých ztrát, které nabralo právě v reakci na potíže Irska, nepříznivé dopady dluhové krize ale podle analytiků trvají.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 188,95 bodu a den uzavřel poklesem o 1,87 procenta na hodnotě 9937,04 bodu. V pondělí přitom vystoupil těsně ke 10.126 bodům a byl nejvýše od března. Za listopad index přidal osm procent, a zaznamenal tak nejlepší měsíc rovněž od března. Širší index Topix dnes odepsal 1,6 procenta na 860,94 bodu.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, které tak smazalo alespoň část vysokých ztrát z předchozích dnů. Jednotná evropská měna reagovala na potíže Irska a především na sílící spekulace, že po Řecku a Irsku bude mezinárodní pomoc potřebovat i Portugalsko. To však odmítá, že by muselo o pomoc žádat.

Navzdory dílčímu zvýšení kurzu je ale euro na cestě k tomu, aby pro něj listopad byl měsícem s nejvyššími ztrátami od letošního května. Mírně dnes vzrostl kurz australského dolaru a zájem byl také o japonský jen. Ten ale v posledních týdnech zpravidla oslabuje, a vůči dolaru tak sestoupil z nejvyšších hodnot za posledních 15 let. To bylo mimo jiné i příčinou toho, že se vzhůru vydaly japonské akcie.

"Další výprodej se patrně ještě dostaví," řekl k vyhlídkám eura analytik devizového trhu ve finančním ústavu Commonwealth Bank Richard Grace. Upozornil především na vývoj cen evropských dluhopisů, které během pondělí zaznamenaly značné výkyvy.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,3140 USD, proti nejnižším hodnotám z pondělí, kdy spadlo až na 1,3064 USD, ale přidalo 0,6 procenta. Těsně se tak drží nad 200denním klouzavým průměrem, který je teď na 1,3128 USD. Za celý měsíc euro k dolaru podle dosavadního vývoje oslabilo asi o šest procent, což by byl nejhorší výsledek od května, kdy ztratilo asi 7,5 procenta.

Euro vůči japonskému jenu zpevnilo na 110,52 JPY, zatímco v pondělí bylo na 110,26 JPY. To byla zároveň nejnižší hodnota od poloviny září. Na paritě s britskou librou euro flirtovalo kolem desetitýdenního dna 0,8408 GBP, než se vzpamatovalo a vystoupilo na 0,8436 GBP. Dolar k jenu oslabil o 0,1 procenta na 84,12 JPY, australský dolar k americkému však přidal 0,3 procenta na 0,9651 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK