Míra nezaměstnanosti v Japonsku vzrostla na 5,1 procenta

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. listopadu (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Japonsku v říjnu činila 5,1 procenta, a mírně se tak zvýšila z pěti procent, kde byla o měsíc dříve. Oznámily to dnes tamní úřady. Počet nezaměstnaných se ale v desátém letošním měsíci snížil na 3,34 milionu z předchozích 3,4 milionu lidí. Mírně se zlepšila dostupnost pracovních míst, počet lidí zapojených do pracovního procesu je ale nižší.

Poměr mezi počtem volných pracovních míst a žádostmi o místo se zvýšil na 0,56 z předchozích 0,55 v září. To mimo jiné znamená, že japonské firmy se kvůli nepříliš dobrým vyhlídkám tamní ekonomiky zdráhají lidem zvyšovat platy.

Počet lidí zapojených do pracovního procesu v říjnu činil 62,86 milionu, a snížil se tak ze zářijových 63,09 milionu. Tento údaj zahrnuje i ty, kteří pracují na živnostenský list. Míra participace činila 56,9 procenta, v září to bylo 57,1 procenta.

Počet nových míst, které se objevily v nabídce pracovních úřadů, se meziročně zvýšil o 13,9 procenta. To je proti září pomalejší tempo, neboť v září nárůst činil 17,3 procenta.

V porovnání s jinými vyspělými zeměmi je míra nezaměstnanosti v Japonsku velmi nízko. Na japonské poměry je ale dost vysoká, protože Japonci byli v minulosti zvyklí prakticky na plnou zaměstnanost. Míra nezaměstnanosti se tam většinou držela do čtyř procent, zvyšovat se postupně začala až během posledních deseti let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK