Průmyslová výroba v Japonsku v říjnu opět klesala

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v Japonsku v říjnu podle sezonně přepočtených údajů klesla o 1,8 procenta, a zrychlila tak pokles proti předchozímu měsíci, kdy se snížila o 1,6 procenta. Oznámily to dnes tamní úřady. Výroba se tak snižuje už pátý měsíc v řadě. Meziročně se však podle sezonně neupravených údajů o 4,5 procenta zvýšila.

Pokles výroby byl nejvýraznější od loňského února, přesto nedosáhl takové dynamiky, jak se obávali analytici. Ti předpokládali, že propad bude činit až 3,25 procenta.

V poklesu průmyslové výroby se odráží hlavně klesající vývozní aktivita, na kterou hlavně v minulých týdnech nepříznivě působil vysoký kurz japonského jenu. Značný vliv má ale i to, že skončila platnost podpůrných opatření, která měla ekonomiku povzbudit. Svým dílem přispěl rovněž pokles výdajů domácností.

Dobré přitom nejsou ani vyhlídky ekonomiky, o čemž svědčí vývoj hrubého domácího produktu. Ten se během letošního roku zvyšoval, už teď ale podle analytiků vykazuje známky oslabování. Je tudíž pravděpodobné, že centrální banka v Japonsku prozatím zachová uvolněnou měnovou politiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK