Koruna dopoledne oslabila k euru a vůči dolaru přes 19 Kč/USD

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Koruna dopoledne oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám, k dolaru přitom překročila hranici 19 korun. K euru česká měna ztratila tři haléře a kolem 10:45 se obchodovala na hladině 24,87 koruny za euro, vůči dolaru klesla o 13 haléřů na 19,11 koruny za dolar.

Koruna přestala odolávat negativnímu vnějšímu vývoji a citelně oslabila už v pondělí, připomněl analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Situace na trzích podle něj hovoří pro další ztráty středoevropských měn, "možná s výjimkou zlotého, který by mohl získat podporu v dobrých číslech z ekonomiky".

Kvůli dluhovým problémům v Evropě investoři nacházejí dost důvodů pro obavy a útěk k dolaru, který je znovu bezpečnou měnou i přes nepochybné problémy americké ekonomiky, poznamenal Vlk.

Miloslav Veselý z Fio banky upozornil, že ratingová agentura Moody’s dnes zlepšila svůj výhled pro české bankovnictví na "stabilní" z předchozího "negativní". Hlavním důvodem je pozitivní vývoj české ekonomiky, odolnost bankovního sektoru v období finanční a hospodářské krize a udržení jeho ziskovosti. Agentura zároveň zlepšila výhled pro hodnocení závazků u Komerční banky a ČSOB rovněž na "stabilní" z předešlého "negativní". U České spořitelny však zůstal výhled pro hodnocení jejích závazků na úrovni "negativní", dodal Veselý.

Podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance je změna výhledu pro český bankovní sektor "dobrá zpráva" pro korunu. "Nicméně nálada na trzích je špatná, a pokud bude pokračovat strach ze záchrany Portugalska, tak koruně nepomůže ani svěcená voda," prohlásil Pikora. Dnes očekává tlak na oslabení koruny, které by však mělo být malé. "Hladina 25,00 Kč/EUR by padnout neměla," předpověděl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK