Podíl domácností s PC letos v Česku stoupl na 59 procent

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Osobní počítač má doma 2,4 milionu, tedy 59 procent, českých domácností, což je o pět procentních bodů víc než loni. Na internet je napojeno 56 procent bytů proti loňským 49 procentům. Vyplývá to z letošního průzkumu Českého statistického úřadu.

Počet domácností vybavených počítačem se za posledních pět let zdvojnásobil, množství přípojek k internetu vzrostlo 2,5 krát. Vysokorychlostní přípojku má 2,1 milionu domácností.

V Česku je podle statistiků celkem 5,7 milionu uživatelů PC, což představuje meziroční nárůst z 59 na 64 procent lidí. Internet používá zhruba o 200.000 lidí méně, tedy 5,5 milionu.

V porovnání se zahraničím je ČR v podílu uživatelů počítače zhruba čtyři procentní body pod evropským průměrem, ve využívání internetu je to pět bodů pod 65 procentním průměrem EU.

Každý den nebo skoro každý den usedá k počítači 3,6 milionu lidí starších 16 let, na internet se denně připojuje 3,1 milionu lidí.

Přístup k počítači má v současnosti devět z deseti dětí ve věku mezi deseti a 15 lety. Dvě pětiny dětí tráví doma na internetu více než pět hodin týdně. Chování dětí na internetu sleduje 90 procent rodičů.

Přes internet nakupuje 2,2 milionu lidí, což je 4,5 krát více než před pěti lety. Více nakupují muži, mladší lidé a lidé s vyšším vzděláním.

Téměř každému druhému uživateli internetu přišla v posledních 12 měsících nevyžádaná pošta a více než čtvrtina se setkala s počítačovým virem nebo jiným škodlivým softwarem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK