UNIQA vybrala za tři čtvrtletí na pojistném o 5,9 pct více

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30 listopadu (ČTK) - Pojišťovna UNIQA, která patří do desítky největších pojišťoven na domácím trhu, vybrala za tři čtvrtletí na pojistném 3,7 miliardy korun, tedy meziročně téměř šest procent více. ČTK to sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Celkem pojišťovny v ČR vybraly do konce září na pojistném 111,5 miliardy Kč, což byl meziroční nárůst o 7,3 procenta.

Hospodaření pojišťovny letos zatížilo opakující se řádění přírodních živlů, které budou v souhrnu stát na pojistných plněních okolo půl miliardy korun. Z květnové povodně bylo UNIQA hlášeno 412 škod za celkem 160 milionů korun. V srpnu způsobila velká voda klientům odhadem 390 škod za dalších 160 milionů Kč. A zhruba stejnou částku, tedy 160 milionů korun, bude stát pojišťovnu pravděpodobně i srpnové krupobití, z něhož bylo nahlášeno na 2000 škod.

Dynamiku nárůstu předepsaného pojistného přineslo pojišťovně zejména neživotní pojištění, které stouplo o 7,2 procenta na 2,8 miliardy korun. Přírůstek u životního pojištění činil 1,8 procenta na 890 milionů korun. UNIQA tak šla proti tržnímu trendu, který je určován růstem jednorázového životního pojištění.

V neživotních odvětvích UNIQA nejrychleji rostlo cestovní, zdravotní a úrazové pojištění, a rovněž technická pojištění (montážní a stavební). Tahounem je i nadále také pojištění vozidel, které v UNIQA přes tržní propad pojistného o šest procent přineslo růst o sedm procent. Meziroční procento růstu běžně placeného životního pojistného bylo stejné jako u jednorázových vkladů.

Ve kmeni UNIQA pojišťovny bylo koncem září 587.144 kusů smluv, tedy o 12,1 procenta více než loni.

Hlavním akcionářem pojišťovny UNIQA je největší rakouská pojišťovací skupina UNIQA. Ta má na rakouském pojistném trhu více než pětinový podíl. V minulých dnech bylo ve Vídni rozhodnuto, že s účinností od 1. července 2011 se novým předsedou představenstva a generálním ředitelem koncernu UNIQA stane dosavadní místopředseda představenstva Andreas Brandstetter. Nynější šéf Konstantin Klien, který koncern vedl v posledním desetiletí a stál u jeho evropské expanze, odchází k tomuto datu do důchodu.

Pojišťovna vznikla v roce 1993 jako Česko-rakouská pojišťovna, koncernový název převzala v polovině roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK