ABB koupí za 4,2 miliardy USD výrobce průmyslových motorů Baldor

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 30. listopadu (ČTK) - Švýcarská strojírenská firma ABB Ltd., která působí rovněž v České republice, koupí za 4,2 miliardy USD (80,4 miliardy Kč) amerického výrobce průmyslových elektrických motorů Baldor Electric Co. Posílí tak dále svoji pozici v Severní Americe, která je již nyní pro ABB největším trhem a zaměstnává zde 12.000 osob.

Dohodnutá cena zahrnuje i dluh 1,1 miliardy USD. Za jednu akcii firmy Baldor ABB zaplatí 63,5 dolaru, což ve srovnání s pondělí závěrečnou cenou akcií představuje zisk 41 procent. Dohodu již schválily správní rady obou firem a ABB očekává její dokončení v prvním čtvrtletí 2011. "Transakce výrazně zlepší napojení ABB na průmyslové zákazníky v Severní Americe," uvádí se v prohlášení ABB.

Baldor má kolem 7000 zaměstnanců. Firma kromě průmyslových elektrických motorů vyrábí rovněž produkty pro přenos energie či generátory. ABB chce zachovat současné vedení, značku i sídlo firmy, které je v Arkansasu. Za devět měsíců letošního roku tržby firmy činily 1,29 miliardy USD. Hlavními konkurenty Baldoru jsou americké firmy General Electric a Regal Beloit a německý Siemens, napsaly agentury AP a Reuters.

ABB vyrábí širokou škálu strojního zařízení, včetně vybavení pro elektrárny nebo těžební společnosti. Firma má kolem 117.000 zaměstnanců ve více než stovce zemí světa. V České republice působí v osmi lokalitách a zaměstnává více než 2700 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK