FT: Dluhová krize v eurozóně začíná zasahovat i firmy a banky

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. listopadu (zpravodaj ČTK) - Dluhová krize v eurozóně se pomalu začíná šířit i do soukromého sektoru. Podle internetového serveru deníku Financial Times pozvolna začínají stoupat úrokové sazby u úvěrů pro firmy a pro banky. Kvůli růstů výnosů některé z nich již zdržely vydání dluhopisů.

Obavy panují především ve Španělsku a Itálii, jejichž politici sice trvale odmítají připustit, že by případně potřebovali finanční pomoc, ale ekonomové je stále častěji uvádí mezi zeměmi, které se mohou ocitnout ve velkých problémech. "Averze investorů k podstupování rizik roste. Uvědomují si, že krize v eurozóně začíná zasahovat i firemní a bankovní sektor," cituje FT nejmenovaného obchodníka.

Například výnos dluhopisů italské loterijní společnosti Lottomatica od konce minulého týdne vyskočil z 5,49 procenta na 5,61 procenta. S podobným vývojem se setkaly ale i daleko větší firmy a banky. S růstem výnosů se potýká i francouzská banka BNP Paribas či francouzský telekomunikační operátor France Telecom. I Francie přitom patří mezi země, u nichž ekonomové varují před zhoršováním veřejných financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK