Tendry na těžbu v Lesích ČR po roce 2011 mají být na 10 let

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Velké tendry na těžbu ve státních lesích po roce 2011 by měly být vypisovány na dobu deseti let. Každý rok se bude soutěžit na jedné desetině jednotek. Vyplývá to z dlouhodobé koncepce ministerstva zemědělství k hospodářské politice Lesů České republiky (LČR), kterou dnes novinářům představil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Ministr chce tendry vyhlásit nejpozději do poloviny března 2011. Dřevo ze státních lesů mají podle materiálu prodávat těžařské firmy, tento systém je přitom dlouhodobě kritizován jako nevýhodný pro stát.

Fuksa chce koncepci nechat schválit vládou. Předložit ji ministrům hodlá v polovině února. "Chci také, aby byl materiál podrobně představen na veřejném slyšení v Poslanecké sněmovně a Senátu za účasti veřejnosti," řekl ministr. Koncepce podle něj klade důraz na posílení kontroly tak, aby stát dostával za služby i dřevo poctivou cenu a byly zcela vyloučeny krádeže dřeva ve státních lesích.

Desetileté mělo být také výběrové řízení na lesní práce pro LČR, podle něhož se mělo v lesích začít hospodařit již od ledna 2011. Po kritice ekologů, politiků z většiny stran a antimonopolního úřadu jej však státní podnik zrušil. Jako krizové řešení pak podnik vypsal jednoroční tendr na příští rok.

Pro zajištění přístupu ke dřevu i pro menší zpracovatele počítá návrh s povinností vítězů prodávat nejméně pětinu dřeva po malých množstvích na veřejném trhu. Kromě burzy plánuje ministerstvo část dřeva prodávat také prostřednictvím internetových dražeb. Pravidla jsou tak prakticky totožná se zadáním jednoročních tendrů pro těžbu v LČR v příštím roce.

Systém, při němž státní podnik umožní těžařským firmám kácené stromy také dále prodávat, má přitom řadu kritiků. Dlouhodobě se proti němu staví menší dřevozpracovatelské firmy, ekologové, ale také řada vysokoškolských profesorů, stejně jako majitelé obecních a soukromých lesů. Podle kritiků by měly státní lesy od těžařů nakupovat pouze služby, dřevo však prodávat ve vlastní režii, jak je to obvyklé v zahraničí.

Analýzy porovnávající souběžné dvouleté fungování obou typů prodeje v letech 2008 a 2009 podle MZe jednoznačně potvrdily, že model těžby a následného prodeje dřeva těžařskými firmami je jednoznačně výhodnější. Kritici však tvrdí opak a analýzy zpochybňují. Pro stát je podle nich výhodnější prodej dřeva na odvozním místě, spojení těžby a prodeje je prý šité na míru velkým těžařským společnostem, což ohrožuje existenci malých zpracovatelů a zaměstnanost v regionech.

Nyní ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR. Většinu z této poloviny však zprostředkovaně přes Hradeckou lesní a dřevařskou společnost (HLDS). Na základě memoranda podepsaného mezi lesnickými svazy a ministerstvem zemědělství v roce 2007 mělo být na konci loňského roku provedeno srovnání hospodářských výsledků obou alternativních modelů. Na základě srovnání pak vypsán dlouhodobý tendr pro období od roku 2011. Ten však byl kritizován ze všech stran a Lesy ČR následně zrušen. Jako krizové řešení pak podnik vypsal jednoroční tendr na příští rok.

Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Od ledna do září vykázaly hrubý zisk 2,42 miliardy korun. Za stejné období loni měl podnik hrubý zisk 280 milionů korun. V příštím roce by podle propočtů vedení LČR měl zisk i díky novým tendrům vzrůst na více než pět miliard korun. Nárůst zisku firma zdůvodňuje úsporami a růstem cen dříví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK