Indická ekonomika ve 3. čtvrtletí zopakovala růst 8,9 procenta

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 30. listopadu (ČTK) - Indická ekonomika ve třetím čtvrtletí kalendářního roku navzdory globálnímu oslabování dál silně rostla a její hrubý domácí produkt v meziročním srovnání stoupl o 8,9 procenta, stejným tempem jako v předešlém čtvrtletí. Výsledek překonal očekávání analytiků a naznačil, že indická centrální banka bude muset dále přitvrdit měnovou politiku.

Vláda pro třetí čtvrtletí odhadovala tempo 8,5 procenta a analytici podle agentury Reuters čekali v průměru 8,3 procenta. Indie z útlumu vyvolaného globální hospodářskou recesí oživila rychleji, než se čekalo, a letos jí pomáhá silná domácí spotřeba, prudký růst investic a příznivé monzunové deště.

Třetí největší ekonomika Asie se však musí při silném růstu vyrovnávat s vysokou inflací. Meziroční růst spotřebitelských cen se v říjnu pohyboval na 9,7 procenta a ceny potravin rostou dvoucifernými tempy, v září o téměř 16 procent. Indická centrální banka letos ve snaze potlačit inflaci zvýšila své úrokové sazby již šestkrát, naposledy počátkem listopadu. Další přitvrzení měnové politiky ekonomové čekají počátkem příštího roku.

Soukromá spotřeba zrychlila v posledním čtvrtletí meziroční růst na 9,3 procenta z předchozího tempa 7,8 procenta. Růst investic se zpomalil na 11,1 procenta z 19 procent.

Sektor zpracovatelského průmyslu zaznamenal růst o 9,8 procenta po tempu více než 13 procent v předešlém čtvrtletí. Zemědělská produkce se zvýšila o 4,4 procenta a sektor služeb, který se na indické ekonomice podílí více než polovinou, získal 9,3 procenta.

Ministr financí Pranáb Mukherdží předpověděl, že indická ekonomika poroste v letošním fiskálním roce do konce března o 8,5-8,75 procenta. V předešlém fiskálním roce indický HDP vzrostl o 7,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK