Odbory v největších tuzemských hutích požadují zvýšení mezd

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 30. listopadu (ČTK) - Odboráři v největších tuzemských hutních firmách požadují pro příští rok zvýšení mezd. Hutě podle nich překonaly období hospodářské krize a ze ztrátových červených čísel se letos opět dostanou do kladných výsledků hospodaření. Tři největší hutě v Moravskoslezském kraji - ArcelorMittal Ostrava, Třinecké železárny a Evraz Vítkovice Steel, zaměstnávají přes 12.500 lidí.

Například podle zástupců zaměstnanců ArcelorMittal Ostrava se letos huti daří, proto budou požadovat standardní navýšení platů. Zatím nechtějí přesně říct o kolik procent, s návrhem chtějí nejdříve seznámit vedení firmy. ČTK to dnes řekl zástupce odborů ArcelorMittal Ostrava Vítězslav Prak. V závěru loňského roku byl průměrný plat ve firmě 29.500 korun.

"Společnost je každopádně v kladných číslech. Myslím, že v docela solidních. Je to určitě v řádech miliard. První tři kvartály roku byly velmi solidní, současný čtvrtý je horší," uvedl Prak. Odbory začnou jednat o navýšení mezd s vedením společnosti na konci tohoto nebo na začátku příštího týdne. "Dokud neřekneme naše požadavky managementu, tak nebudeme žádné přesné informace pouštět ven. V každém případě ale budeme požadovat navýšení mezd," dodal odborář.

Podle něho i v letošním roce v ostravské huti vzrostly mzdy, protože zaměstnancům byly vyplaceny v březnu a v říjnu 3000 korun odměny, což dělalo měsíční nárůst mezd o 500 korun v základním platu každého zaměstnance.

Mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová ČTK řekla, že se ke kolektivnímu vyjednávání a informacím odborů nebude vedení firmy zatím vyjadřovat. "Naše stanovisko před vyjednáváním nebudeme zveřejňovat," uvedla. Nechtěla ani komentovat údajný kladný hospodářský výsledek v řádech miliard.

V Třineckých železárnách již vyjednávání začalo. "Požadujeme určitý nárůst výdělků. Měli jsme už tři schůzky, další máme naplánovanou. Zatím máme na některé věci rozdílné názory," uvedl předseda třineckých odborů František Ligocki. Loni byl průměrný plat v huti podle výroční zprávy zhruba 24.200 korun. Další kolo vyjednávání mají naplánované s vedením firmy na 16. prosince. "Věřím, že se naše názory nějak sblíží. Jak bude všechno schváleno, tak poskytneme bližší informace," dodal.

V Evraz Vítkovice Steel odboráři zatím předali svůj návrh vedení. "Samozřejmě, že jsme předložili navýšení platů. Ale konkrétní informace zveřejníme až po první schůzce," uvedl šéf odborů Rostislav Fromelius.

V minulém roce se kvůli hospodářské krizi propadly největší hutní firmy do stomilionových ztrát. Letos se situace zlepšila a poptávka po oceli se zvýšila. Podle zástupců hutí je však stále velmi nestabilní. Přesto ArcelorMittal Ostrava očekává letos zisk, Evraz Vítkovice Steel vyrovnaný výsledek hospodaření.

Hospodářské výsledky hutních firem v letech 2007 až 2009 (v mld. Kč) 2007 2008 2009 ARCELORMITTAL OSTRAVA 8,2 4,5 -1,0 EVRAZ VÍTKOVICE STEEL 2,1 0,6 -1,5 TŘINECKÉ ŢELEZÁRNY 3,6 1,2 -0,7

Zdroj: Výroční zprávy firem a znalecký posudek na cenu akcií ArcelorMittal Ostrava

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK