Pojišťovny: Přívaly sněhu zvedly počet škod o desítky procent

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Přívaly sněhu, které v minulých dnech zasypaly Česko, zvýšily počet hlášení klientů pojišťoven o desítky procent. Nejčastěji oznamovali malé nehody, při kterých řidiči na ledu nedobrzdili svá vozidla. Situace na silnicích se ale již dnes stabilizovala. Vyplývá to z ankety ČTK mezi domácími pojišťovnami. Škody na majetku budou podle nich poškození hlásit až v dalších dnech. Objevily se už i první úrazy po pádu na namrzlém chodníku či ze zimních sportů.

Sněhová nadílka, která Česko pokryla v posledních dnech, způsobila problémy především řidičům vozidel, uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. V pondělí pojišťovna evidovala přes 1300 škod, které klientům vznikly na jejich vozidlech. Běžně přitom klienti Kooperativy hlásí 700 škod denně, nárůst byl tedy zhruba stoprocentní. "Nejhorší bylo pondělní dopoledne. V průběhu dneška se situace stabilizovala, počet nahlášených škod jen mírně přesáhl běžný průměr," dodal.

"Ačkoliv jezdilo v uplynulých dvou dnech po silnicích kvůli sněhu méně vozidel, počet škod po dopravních nehodách Allianz v této době narostl zhruba o 30 procent. Do úterního odpoledne nám už motoristé z povinného ručení oznámili škodu za 2,3 milionu Kč," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Nejvíce nehod podle něj oznámili motoristé ze Středočeského kraje, Prahy a Plzeňska.

Klientům Generali způsobilo vydatné sněžení v uplynulých dvou dnech 350 škod za celkem 18 milionů korun. Zatímco jejich počet je ve srovnání se stejným obdobím minulého týdne přibližně stejný, objem škod vzrostl o více než polovinu. Čísla ale nejsou zdaleka konečná, protože například majetkové škody hlásí lidé s tří a vícedenním zpožděním. Jako první přicházejí na řadu poškozená motorová vozidla a teprve ve druhé vlně hlásí lidé škody na majetku, případně spojené s podnikáním, připomněl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

České pojišťovně za dnešek zatím klienti nahlásili 600 dopravních nehod a toto číslo se postupně blíží k běžnému počtu pojistných událostí z pojištění motorových vozidel. Pondělní počet nehod byl o více než třetinu vyšší, zima zřejmě řidiče na silnicích překvapila, míní mluvčí ČP Dagmar Koutská.

Při klasických zimních nehodách likvidátoři Allianz prohlížejí především nárazy po nedobrzdění a smyku. Nejčastěji se setkávají se zničenými předními a zadními částmi vozidel a nárazy do dveří. Průměrná škoda z posledních dnů je podle Allianz kolem 40.000 korun. Většinou jsou to menší škody, kdy byly při nehodách poškozeny pouze "plechy", souhlasil Káňa. Podobné je to podle něj každý rok s příchodem prvního sněhu. "Než si řidiči zvyknou, že musí podstatně více předvídat a počítat s delší brzdnou dráhou, dochází k razantnímu nárůstu nehod," poznamenal.

Škod na majetku v souvislosti se sněhem nebo námrazou zatím ČP registruje jen tři desítky. Tyto události však podle Koutské nepřicházejí s počátkem sněhové nadílky, ale v jejím průběhu nebo závěru, kdy sníh na střechách několikrát roztaje a znovu zmrzne, či do něj naprší nebo znovu nasněží. ČP eviduje z minulého víkendu i první úrazy ze zimních sportů, tedy zlomeniny a vymknutá kolena a kotníky.

Sníh a námraza ztěžují život také chodcům. V uplynulých dvou dnech se objevily první případy zranění, která si lidé způsobili na neuklizených a namrzlých chodnících, které již nemusejí ošetřovat majitelé přilehlých nemovitostí, jak tomu bylo dřív, ale obce a města. Tyto škody lze uplatnit z pojištění odpovědnosti majitele komunikace. V případě, že škodu na zdraví či majetku způsobí pád sněhu či ledu ze střechy domu, lze nárokovat způsobenou újmu z pojištění odpovědnosti majitele nemovitosti, připomněl Cívka.

Na většině území Česka sněží s menšími přestávkami už od neděle, bílá pokrývka způsobuje komplikace hlavně v dopravě. Podle meteorologů se silnější sněžení opět spustí ve středu na severozápadě České republiky, do čtvrtečního rána napadne deset až 20 centimetrů nového sněhu. Navíc zesílí vítr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK