RWE od ledna zdraží plyn domácnostem o 2,3 procenta

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Společnost RWE Transgas od ledna zvýší domácnostem cenu plynu v průměru o 2,3 procenta. Zdražení firma přičítá propadu kurzu koruny vůči dolaru, dlouhodobému růstu ceny ropy na světových trzích a změně regulovaných distribučních poplatků. Společnosti E.ON a Pražská plynárenská se chystají zveřejnit ceny plynu pro první čtvrtletí 2011 ve středu.

"Při kalkulaci konečných cen zemního plynu pro první čtvrtletí příštího roku jsme se potýkali s nepříznivými vstupy. I přesto se nám podařilo dosáhnout pouze nepatrného zvýšení konečných cen. V případě takzvaných sporákářů, kteří odebírají od RWE Energie, se cena například vůbec nezmění. V jiných případech domácnostem měsíčně narostou účty jen v řádu desetikorun," řekl Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas odpovědný za národní obchod.

Průměrné domácnosti, která využívá zemní plyn od RWE na vaření, ohřev vody a vytápění, vzrostou měsíční náklady za plyn o 80 korun. Domácnosti, které na zemním plynu pouze vaří, změnu v rodinném rozpočtu podle RWE prakticky nepocítí. Za plyn si měsíčně připlatí asi pět korun.

Nejmenší pohyb ceny zemního plynu zaznamenají zákazníci RWE Energie, kterým cena vzroste o 1,6 procenta. Naopak největší nárůst cen se dotkne zákazníků Východočeské plynárenské, kde konečná cena naroste o 4,5 procenta.

Rozdíly v pohybu konečných cen jsou způsobeny různou výší regulovaných cen distribuce v jednotlivých regionech. Ceny distribuce zohledňují rozdílnou výši investic a nákladů na provoz distribuční soustavy v minulých obdobích. Distribuční platby stanovuje Energetický regulační úřad, který dnes o 0,4 procenta meziročně snížil průměrnou cenu za distribuci plynu v České republice.

RWE od ledna sníží cenu silové elektřiny. Podle Varcopa to bude pokles v řádu jednotek procent. Konečnou cenu elektřiny pro spotřebitele ale firma oznámí až v příštích dnech. Může ji totiž ještě ovlivnit regulovaná složka, kterou příští rok výrazně zvýší příspěvek na energii z obnovitelných zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK