Důvěra amerických spotřebitelů nejvyšší za pět měsíců

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. listopadu (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů se v listopadu výrazně zlepšila a ocitla se nejvýše za pět měsíců. Důvěru Američanů podpořily zlepšující se podmínky na trhu práce a optimističtější výhled do budoucna. Index důvěry stoupl na 54,1 bodu, nejvýše od června, z říjnových revidovaných 49,9 bodu, sdělila dnes soukromá výzkumná organizace Conference Board.

Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali index kolem 52,6 bodu. Zpráva je velkým povzbuzením před začátkem předvánoční nákupní sezony v USA, avšak analytici upozorňují, že důvěra je stále relativně nízká kvůli vysoké nezaměstnanosti.

Index očekávání pro příštích šest měsíců stoupl o 6,7 bodu na 74,2 bodu, což je nejvyšší hodnota od května. Ukazatel hodnocení současné situace vzrostl o 0,5 bodu na 24 bodů. Mírně se zlepšilo i hodnocení situace na trhu práce a Američané jsou také optimističtější ve výhledu dalšího vývoje na trhu práce.

Ekonomové údaje o důvěře spotřebitelů úzce sledují. Výdaje spotřebitelů se na celkové ekonomické aktivitě podílejí zhruba 70 procenty a jsou tak důležité pro silný ekonomický růstu. Pokud je ekonomika zdravá, hodnota indexu má být nejméně 90 bodů. Této hodnoty se index nedotkl od začátku recese v prosinci 2007, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK