Ropa kvůli růstu dolaru k euru a vývoji poptávky v Číně zlevnila

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně klesly z pondělního dvoutýdenního maxima, kam je vynesl růst cen ropných produktů. Ropný trh se dostal pod tlak silného růstu dolaru k euru, které srážela prohlubující se evropská dluhová krize. Investoři mají také obavy z vývoje poptávky v Číně, která chce tlumit inflaci a omezovat příliš silný růst.

Americká lehká ropa WTI kolem 16:00 SEČ oslabila o půl dolaru na zhruba 85,20 dolaru za barel. V pondělí vystoupila až na 85,90 USD, nejvýše od 12. listopadu. Severomořská ropa Brent ztrácela 30 centů a byla mírně nad 87 dolary za barel.

Dolar dnes k euru posílil o více než dvě procenta a vůči koši měn vystoupal na nejvyšší úroveň od poloviny září. Euro se po dohodě o pomoci Irsku dál propadalo pod tlakem rostoucích obav z problémů se splácení dluhů v dalších zemích eurozóny.

Slabost eura podle analytiků vyvíjí na ceny ropy stále větší tlak. "Čím déle zůstane euro pod 1,30 USD, tím těžší bude pro ropu obnovit růst," řekl agentuře Reuters Robert Montefusco z firmy Sucden Financial. Ropa a další komodity obchodované v americké měně se často pohybují protisměrně k pohybu dolaru, protože silnější kurz dolaru zdražuje jejich nákupy investorům a naopak.

Obavy z protiinflačního utlumování peněžní zásoby a růstu poptávky v Číně dnes oslabily index čínských akcií na šanghajské burze o 1,6 procenta. Peking se snaží snížit poptávku po energii a zastavit růst inflace, což může dopadnout na globální ekonomiku.

Ke konci pondělního obchodování získal ropný trh podporu v chladném počasí v severovýchodní oblasti USA a severozápadní Evropě. To zvýšilo ceny ropných produktů v čele s topnými oleji a zprostředkovaně zvýšilo i ceny ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:58 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 87,04 87,34 New York - Nymex WTI leden 85,23 85,73

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK