Pražská burza klesla o více než procento, nejvíc akcie ČEZ a bank

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Pražská burza při lehce nadprůměrném objemu obchodů oslabila. Hlavní index PX uzavíral níže o 1,05 procenta na 1107,2 bodu tažen hlavně ztrátami na akciích elektrárenské společnosti ČEZ a obou bankovních titulů. Výrazněji posílily naopak akcie sázkové společnosti Fortuna a mediální skupiny CME, vyplývá z výsledků burzy.

Pražský index PX podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky nezachytil odpolední zlepšení sentimentu na trzích. Hlavní podíl na tom podle něj měly akcie ČEZ a oba bankovní tituly.

Akcie ČEZ klesly o 1,57 procenta na 751 korun. Server Patria.cz upozornil s odvoláním na agenturu Bloomberg, že polská BRE Bank snížila cílovou cenu pro ČEZ na 794,8 Kč z 870 Kč a doporučení nechala na "držet".

Cenné papíry Komerční banky odepsaly 1,58 procenta na 4050 koruny a Erste Group Bank si pohoršila o 1,45 procenta na 749 korun.

Těžařská firma NWR dnes potvrdila očekávání, že veřejná nabídka na převzetí polské Bogdanky byla neúspěšná. Akcie společnosti dnes uzavíraly slabší o půl procenta na 205 korunách.

Celá čtyři procenta na 93,44 koruny si dnes připsaly akcie Fortuny. Server Týden.cz uvedl, že finanční ředitel Fortuny Michal Vepřek a hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák si koupili akcie společnosti za stovky tisíc korun.

V objemu dnešních obchodů v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD dnes z velkým odstupem zvítězily akcie CME, které posílily o 1,69 procenta na 356 korun.

Podle serveru Patria.cz byl dnešní celkový objem obchodů ve SPADu 1,378 miliardy korun, přičemž průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,239 miliardy.

Evropské akciové indexy neudržely ranní zisky a obchodovaly se převážně s mírnými ztrátami. Podle Adamkoviče jsou v nemilosti investorů nadále zejména finanční tituly, které reagují na klesající hodnotu vládních dluhopisů ohrožených evropských zemí, a daří se naopak ropnému sektor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK