Euro kvůli obavám o finance zemí eurozóny pokračuje v poklesu

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. listopadu (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích pokračovalo v poklesu a k dolaru spadlo nejníže za dva a půl měsíce. Investoři se stále obávají finančních problémů v dalších zemích eurozóny.

V 18:30 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,75 procenta na 1,3023 USD, když během dne kleslo až na 1,2969 USD, nejníže od 15. září. Japonský jen vůči euru posílil o 1,57 procenta na 108,83 JPY a k dolaru o 0,85 procenta na 83,55 JPY.

Trhy neuklidnilo ani víkendové schválení finanční pomoci pro Irsko a euro kleslo až pod důležitou hranici 1,30 USD. Od počátku měsíce euro ztratilo sedm procent a je na nejlepší cestě vykázat nejhorší měsíční výkon od května, kdy obdrželo pomoc 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč) Řecko.

Japonský jen částečně podpořila dnešní statistika o cenách rodinných domů v USA. Ta zvýšila mezi investory zájem o bezpečnější investice, mezi které jen patří.

Trhy teď podle analytiků budou pozorně sledovat čtvrteční zasedání měnového výboru Evropské centrální banky. Centrem zájmu bude hlavně to, zda banka zruší některá opatření na podporu ekonomiky, která zavedla na počátku tohoto roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK