Japonské akcie po úterním propadu oživily o 0,5 procenta

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes po úterním téměř dvouprocentním propadu oživily a hlavní index tokijské burzy posílil o 0,5 procenta. Investoři nadále sledují čínský akciový trh, jehož oslabení se podepsalo na úterním poklesu v Tokiu. Zaměřují se rovněž na nové údaje z americké ekonomiky.

Hlavní tokijský index Nikkei stoupl v závěru o 51 bodů na 9988,05 bodu. V úterý pod tlakem propadu v Šanghaji klesl o 1,9 procenta.

Čínské akcie dnes z úterního pádu nepatrně oživily, trvají však obavy ze špatné likvidity na peněžním trhu. Index šanghajské burzy za listopad ztratil pět procent kvůli problémům s likviditou, což odráží snahu Pekingu omezit nabídku úvěrů a ztlumit inflační tlaky.

Japonské akcie minulý měsíc podporovalo oslabování kurzu jenu z předešlých maxim a Nikkei díky tomu za listopad získal osm procent. Analytici předpokládají, že trh bude nyní moci čerpat z oživování americké ekonomiky, opačně však budou působit obavy z pokračování dluhové krize v eurozóně.

Na tokijském devizovém trhu se euro po předešlém propadu mírně zotavilo, zůstalo však v blízkosti téměř 11týdenního minima k dolaru. Trh čeká, co dál udělají evropští politici, aby zastavili výprodej evropských vládních dluhopisů. "Všeobecný pocit je takový, že z té bryndy nebude snadné uniknout," řekl agentuře Reuters analytik singapurské pobočky BNP Paribas Robert Ryan.

Euro k dolaru dnes v Asii mírně posílilo na 1,3020 USD z úrovně mírně pod 1,30 USD, kde strávilo většinu dne. Z listopadového maxima 1,4283 USD už euro ztratilo devět procent, analytici však předpokládají, že evropská měna nyní pod hranici podpory na 1,28 USD zatím nepůjde. K jenu euro oslabilo na 108,33 JPY z úterního závěru 108,66 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK