Prodej Hyundai se v listopadu zvýšil o 1,4 pct a Kia o 33 pct

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 1. prosince (ČTK) - Prodej vozů největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor se v listopadu meziročně zvýšil jen o 1,4 procenta na 314.569 aut. Slabý růst způsobila stávka v největší domácí továrně. Prodej vozů dceřiné společnosti Kia Motors pak vzrostl o 33 procent na rekordních 222.116 vozů. Růst podpořily hlavně nové modely K5 a Sportage R. Vyplývá to z dnešních prohlášení automobilek.

Hyundai se od 15. listopadu potýká se stávkami zaměstnanců na dočasný pracovní úvazek, kteří požadují změnu svých pracovních smluv na trvalé pracovní úvazky. Stávky negativně ovlivňují hlavně výrobu oblíbených malých dvoudveřových modelů Verna a Accent. Automobilka dnes varovala, že uvažuje o uzavření továrny ve městě Ulsan kvůli stávce. Stávky již stály automobilku zhruba 220 miliard wonů (3,7 miliardy Kč).

Pracovní nepokoje často narušují výrobu ve čtvrté největší ekonomice Asie, v automobilovém průmyslu jsou pak stávky obvyklé v létě. Automobilce Hyundai se však letos podařilo již druhým rokem za sebou odvrátit stávku stálých zaměstnanců. Ti se zatím ke stávce zaměstnanců na dočasný pracovní úvazek nepřipojili, avšak mají o své případné účasti ve stávce hlasovat v pátek.

Analytici upozorňují, že zájem o auta by mohla snížit evropská dluhová krize. Jihokorejské automobilky jsou však podle nich v dobrém postavení a jejich výkon by mohl překonat výkon celého trhu. Důvodem jsou nové modely a slabá měna, napsala agentura Reuters.

Společnost Hyundai, která je spolu se svou dceřinou firmou Kia Motor pátou největší automobilkou na světě, zahájila koncem roku 2008 sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Nošovická automobilka vyrobila v minulém roce zhruba 118.000 vozů. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK