Akcionáři Porsche schválily navýšení kapitálu o pět mld eur

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart 1. prosince (ČTK) - Akcionáři výrobce sportovních vozů Porsche schválili pozdě v noci na dnešek navýšení kapitálu společnosti o pět miliard eur (124,8 miliardy Kč). Odstranili tak jednu z hlavních překážek ve spojení s německým Volkswagenem. Peníze chce automobilka použít mimo jiné na snížení dluhu.

Navýšení kapitálu by se mělo uskutečnit v květnu příštího roku, nejpozději však do konce srpna. Akcie získají současní majitelé běžných a prioritních akcií.

Porsche se v roce 2009 pokusil převzít Volkswagen, tento pokus se však nezdařil a automobilce zůstaly z té doby vysoké dluhy. V současnosti se dluh firmy pohybuje kolem šesti miliard eur, napsaly agentury DPA a Reuters.

Porsche v prvním finančním čtvrtletí končícím v říjnu téměř zosminásobil provozní zisk na 395 milionů eur. Tržby společnosti stouply o více než 80 procent na 2,1 miliardy eur. Objem prodeje se zvýšil o 86 procent na 21.218 vozů.

Volkswagen koncem loňského roku koupil na Porsche po vzájemném přetahování obou firem o dominanci podíl 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur. Podle plánu by se Porsche příští rok mělo stát desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také česká Škoda Auto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK