Maloobchodní tržby v Německu rostly v říjnu nejvýše od ledna 2008

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 1. prosince (ČTK) - Maloobchodní tržby v Německu se v říjnu zvýšily ve srovnání s předchozím měsícem o 2,3 procenta, což byl nejvyšší růst od ledna 2008. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Meziročně však tržby klesly o 0,7 procenta.

Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali zvýšení tržeb nejvýše o dvě procenta. Za leden až říjen tržby v nominálním vyjádření stouply o dvě procenta.

Dnešní zpráva je další známkou toho, že německá ekonomika silně oživuje. Dřívější statistika ukázala, že nálada podnikatelů v listopadu stoupla nejvýše od roku 1991 a nezaměstnanost 16. měsíc za sebou klesla.

Silné oživení německé ekonomiky pomohlo v uplynulých měsících zlepšit výkon celé eurozóny. Výdaje německých spotřebitelů pomáhají zlepšovat situaci i v sousedních evropských zemích, pro které je Německo hlavním vývozním trhem. Patří mezi ně i Česká republika.

V neděli asociace německého maloobchodu HDE uvedla, že tržby za první adventní víkend byly velmi silné. V celém předvánočním období očekává HDE zvýšení tržeb o 2,5 procenta. Listopad a prosinec patří k nejdůležitějším obdobím pro obchodníky. Na celoročních tržbách se podílí až pětinou, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK