Slovensko uspělo u soudu ve sporu o proplacení směnek plynáren

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. prosince (ČTK) - Slovensko uspělo u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve sporu o proplacení pěti směnek Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) za více než 320 miliónů českých korun. Štrasburský soud odmítl stížnost současného majitele směnek i správkyně konkurzní podstaty Union banky, od které získala směnky kyperská společnost Stroden Management Limited. O verdiktu soudu dnes ČTK informovalo slovenské ministerstvo spravedlnosti.

SPP se případné povinnosti proplatit směnky ani po verdiktu ESLP ještě patrně nezbavilo. Štrasburský soud totiž uvedl, že o proplacení směnek rozhoduje bratislavský soud, což byl jeden z důvodů pro zamítnutí stížnosti.

Pět směnek ve prospěch české Sezoos group vystavil v roce 1998 tehdejší ředitel SPP Ján Ducký, kterého později zastřelili. Směnky za 324,2 milionu českých korun následně získala Union banka, po jejímž krachu tyto cenné papíry před šesti lety koupila firma Stroden Management Limited. Požadavek na proplacení směnek provázela řada soudních sporů, námitky stěžovatelů proti údajným pochybením v soudním řízení štrasburský soud odmítl.

SPP vedl vícero sporů o proplacení takzvaných Duckého směnek. Plynárny je odmítly proplatit s odůvodněním, že jsou neplatné. Přesný počet směnek, jež vystavil Ducký, není známý. SPP v minulosti zastupoval známý advokát Ernest Valko, kterého v listopadu zastřelili. Některá média původně spekulovala, že vražda Valka mohla souviset právě s Duckého směnkami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK