Česká měna dopoledne mírně posílila vůči euru, více k dolaru

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Koruna dopoledne díky vývoji na světových trzích posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:45 se k euru obchodovala na hladině 24,92 koruny za euro, o čtyři haléře silnější proti úternímu závěru. Vůči dolaru získala desetník na 19,08 koruny za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk uvedl, že dnešní ráno se neslo ve znamení růstu trhů ve světě. "Akciové trhy míří vzhůru, společně s tím roste eurodolar a také středoevropské měny jsou na tom lépe než včera v závěru," konstatoval Vlk. Pro korunu to znamenalo odstup od hranice 25 Kč/EUR, ke které se v úterý přiblížila. Maďarský forint a polský zlotý přitom navyšují zisky, poznamenal Vlk.

Ministerstvo financí dnes odpoledne zveřejní údaje o státním rozpočtu ke konci listopadu, Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance však očekává, že koruna bude tyto údaje ignorovat. Důležitý bude vývoj v eurozóně, kde budou pokračovat obavy z bankrotu na jihu Evropy. Podle analytika tedy bude pokračovat i tlak na oslabení koruny, "ale neměl by růst". "Hladina 25,00 Kč/EUR se zdá být velmi silnou bariérou. Očekáváme tedy dnes velmi mírné oslabení koruny," uvedl analytik s tím, že mírnou ztrátu české měny během dne předpokládá i vůči dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK