Propad dluhopisů na periférii eura přerušen, spekuluje se o ECB

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. prosince (ČTK) - Náklady pojištění vládních dluhopisů Portugalska, Španělska a dalších "periferních" zemí eurozóny dnes dopoledne po výrazném růstu předešlých dní klesly a snížily se i jejich úrokové výnosy. Investoři vesměs reagovali na spekulace, podle nichž Evropská centrální banka zvýší své nákupy státních cenných papírů na trhu.

Cena pojištění portugalského dluhu vyjádřená pětiletým úvěrovým swapem CDS klesla ráno o deset procent na pět procentních bodů. To znamená, že ochránit deset milionů eur portugalských dluhopisů nyní stojí půl milionu eur.

Výnos desetileté portugalské vládní obligace mírně klesl z počátečních 7,1 procenta. Výnos španělských dluhopisů se snížil o 0,2 procentního bodu na 5,3 procenta a zaznamenal nejhlubší pokles od 12. listopadu. Riziková přirážka italského dluhopisu k výnosu obdobného německého "bundu" klesla poprvé od počátku týdne a výnos činil 4,5 procenta.

Investoři zaslechli na trhu pověsti, podle nichž by ECB ve čtvrtek po měsíčním zasedání bankovní rady mohla vzhledem k šířící se dluhové krizi eura oznámit zvýšení rozsahu nákupů vládních dluhopisů či jiná podpůrná opatření. Díky tomu dnes odpoledne mírně oživil kurz eura.

V neděli Evropská unie oznámila záchranný plán pro Irsko ve výši 85 miliard eur (2,1 bilionu Kč). Ten však ke stabilizaci trhu nijak nepřispěl a v dalších dvou dnech se naopak chaos na trzích rozšířil. Investoři předpokládají, že nyní je na řadě Portugalsko a poté se bude rozhodovat o mnohem větším Španělsku, což by mohlo vést ke krizi integrity eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK