Raiffeisenbank klesl ke konci září o 16 procent na 1,37 mld. Kč

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Tuzemské Raiffeisenbank, která patří mezi středně velké banky, klesl za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 15,5 procenta na 1,37 miliardy korun. Celková aktiva banky vzrostla meziročně o necelá dvě procenta na 185,3 miliardy korun. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

"Pokles zisku je způsoben především vyšší tvorbou opravných položek u domácností a kolísáním přecenění zajišťovacích derivátů. Obchodně se nám naopak letos daří," uvedl generální ředitel banky Lubor Žalman.

Ztráty z nesplácených úvěrů rostou podle něj především u domácností, naopak ve firemním sektoru již jsou vidět známky oživení. "Vývoj nesplácených úvěrů přitom s několikaměsíčním zpožděním kopíruje vývoj nezaměstnanosti, nečekáme tedy zlepšení minimálně do poloviny příštího roku," uvedl Žalman.

Čisté úrokové výnosy bance meziročně vzrostly o necelých 13 procent na 5,26 miliardy korun. Příjmy z poplatků především díky částečnému oživení obchodování ve firemním sektoru vzrostly o 17,5 procenta na 1,38 miliardy korun. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek vzrostly o čtvrtinu na 1,73 miliardy korun. Provozní náklady meziročně vzrostly mírně o necelých šest procent na 3,37 miliardy korun.

Celkový objem klientských úvěrů bance ke konci září meziročně stoupl o 6,5 procenta na 150,1 miliardy korun. Vklady klientů se zvýšily o pět procent na 124,7 miliardy korun.

Vlastní jmění banky meziročně vzrostlo o 700 milionů korun na 13,5 miliardy. Kapitálová přiměřenost banky zůstala na úrovni 10,6 procenta.

Majoritním akcionářem Raiffeisenbank je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI), která vznikla v říjnu 2010 spojením Raiffeisen International a části RZB. Nově vytvořený subjekt podle přepočítaných výsledků dosáhl za devět měsíců zisku před zdaněním 997 milionů eur a konsolidovaný zisk činil 783 milionů eur.

Čtveřici největších tuzemských bank stoupl v souhrnu za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk o více než šest procent na 31,1 miliardy korun. Nejvíce za tři čtvrtletí vydělala ČSOB, celkem 10,25 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku to byl 12procentní nárůst. Naopak loni v tomto období nejziskovější Česká spořitelna letos zaznamenala pokles čistého zisku o téměř 12 procent na 8,54 miliardy korun. Komerční banka zvýšila čistý zisk o 18 procent na téměř 10 miliard a UniCredit Bank o 16 procent na 2,34 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK