Vodné a stočné na Královéhradecku zdraží o 5,4 procenta

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 1. prosince (ČTK) - Cena vodného a stočného v Hradci Králové a okolním regionu od ledna 2011 stoupne o 5,36 procenta na 71,40 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Zdražení vodárny zdůvodnily náklady na obnovu vodárenských sítí, zavedením nových technologií při čištění odpadních vod a s tím souvisejícím nárůstem spotřeby energií. ČTK to dnes řekl náměstek Vodovodů a kanalizací (VAK) Hradec Králové Pavel Loskot.

Vedle základní ceny vodného a stočného odběratelé ještě platí takzvanou pevnou složku, která se od ledna zvýší o 5,5 procenta. Například u rodinného domku bude nově pevná platba 886 korun za rok. U velkého panelového domu bude 10.404 korun, které si mezi sebe rozpočítá až několik desítek domácností v domě.

Při průměrné spotřebě 100 litrů na osobu a den zaplatí příští rok čtyřčlenná domácnost v rodinném domku za vodu zhruba o 576 korun více. Hradecké vodárny v krajském městě a dalších obcích v okrese zásobují pitnou vodou na 150.000 lidí.

Vodárenské sítě na Hradecku má od října 2005 na 30 let pronajaté firma Královéhradecká provozní ze skupiny francouzské Veolie. Ceny vody schvaluje VAK, který patří městům a obcím v regionu. Pro letošní rok ceny vodného a stočného na Hradecku proti roku 2009 vzrostly o 4,6 procenta.

Vodovody a kanalizace Hradec Králové loni vytvořily rekordní zisk 50,4 milionu korun. Použily jej na investice, které si pro letošní rok naplánovaly v celkové výši 420 milionů korun. Královéhradecká provozní loni vytvořila zisk 46 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK