HDP Austrálie rostl ve 3.čtvrtletí nejpomaleji za téměř dva roky

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 1. prosince (ČTK) - Ekonomika Austrálie rostla ve třetím čtvrtletí nejpomaleji za téměř dva roky kvůli oslabení v těžebním průmyslu a vyšším úrokovým sazbám, které zasáhly spotřebitele. Hrubý domácí produkt vzrostl jen o 0,2 procenta, zatímco se za druhé čtvrtletí zvýšil o výrazných 1,1 procenta proti předchozím třem měsícům. Ukázaly to dnes oficiální australské statistiky.

Analytici přitom očekávali zpomalení čtvrtletního růstu na polovinu procenta. Poklesu celé ekonomiky se Austrálie ve třetím čtvrtletí vyhnula jen díky silným číslům ze zemědělského sektoru. Pokles exportu způsobily hlavně odklady dodávek železné rudy a uhlí kvůli počasí.

Růst hrubého domácího produktu za rok do září dosáhl 2,7 procenta a byl také slabší, než se předpokládalo. Země se tak vzdaluje prognóze od centrální banky, která růst za celý letošní rok předpověděla na 3,5 procenta.

Investory statistika nepotěšila a kurz australského dolaru poslali dolů o půl centu na 0,9550 USD. Čísla podle analytiků zřejmě potvrzují, že centrální banka ponechá po nějakou dobu úrokové sazby stejné. V listopadu zvýšila základní sazbu na 4,75 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK