ČNB:Čistý zisk tuzemských bank ke konci září stoupl na 44 mld. Kč

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Tuzemským bankám a spořitelnám za tři čtvrtletí letošního roku vzrostl souhrnný čistý zisk meziročně o devět procent na 43,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. V loňském roce vykázal český bankovní sektor nárůst zisku o téměř třetinu na 60,2 miliardy korun.

Čtveřici největších tuzemských bank stoupl v souhrnu za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk o více než šest procent na 31,1 miliardy korun. Nejvíce za tři čtvrtletí vydělala ČSOB, celkem 10,25 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku to byl 12procentní nárůst. Naopak loni v tomto období nejziskovější Česká spořitelna letos zaznamenala pokles čistého zisku o téměř 12 procent na 8,54 miliardy korun. Komerční banka zvýšila čistý zisk o 18 procent na téměř 10 miliard a UniCredit Bank o 16 procent na 2,34 miliardy korun.

"Bankám v dosavadním průběhu letošního roku pomohly k vyšším ziskům především klesající náklady rizika, tedy nižší tvorba opravných položek ke špatným úvěrům," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Poslední údaje podle něj ukazují, že v posledním letošním čtvrtletí by se nic zásadního na trendech prvních devíti měsíců nemělo změnit a banky by tak měly dosavadní letošní zisky ještě navýšit.

Zisk z finanční a provozní činnosti tuzemské banky v souhrnu do září zvýšily meziročně o téměř 2,9 miliardy na 119,6 miliardy korun. Úrokové výnosy bankám klesly o šest miliard korun na 125,7 miliardy korun, výnosy z poplatků a provizí naopak vzrostly na 35,3 miliardy korun oproti 34,1 miliardy před rokem.

Banky mají i v letošním roce problémy s nesplácenými úvěry. Objem úvěrů 90 a více dní po splatnosti se podle ČNB za tři čtvrtletí zvýšil meziročně o více než třetinu na 144,5 miliardy korun.

Počet zaměstnanců v bankovním sektoru se ke konci září meziročně zvýšil zhruba o 1000 na 39.018. Na konci září působilo na tuzemském trhu celkem 41 bank a poboček zahraničních bank, z toho bylo celkem 17 bank, pět stavebních spořitelen a 18 poboček zahraničních bank. Ve třetím čtvrtletí přitom na základě dat ČNB zahájila v tuzemsku činnost Zuno Bank, internetová banka ze skupiny Raiffeisen Bank International.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK