SmVaK znovu zdraží vodu na severu Moravy, obce protestují

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 1. prosince (ČTK) - Cena vody na severní Moravě a ve Slezsku se příští rok zvýší o 3,17 Kč. Lidé od Nového roku zaplatí za metr krychlový 61,05 koruny. Dnes to oznámila společnost Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK), která dodává vodu více než milionu lidí v několika moravskoslezských regionech. Proti dalšímu zdražování protestují některé obce.

Podle nich nové, více než pětiprocentní zdražení přesahuje míru inflace a zisk společnosti byl loni nepřiměřený. Svazek měst a obcí okresu Karviná na svém posledním zasedání proto přijal usnesení, že s navýšením ceny nesouhlasí. "Před časem jsme dostali vyúčtování cen vody za rok 2009, ze kterého vyplynulo, že SmVaK dosahoval v oblasti vodného čtyřicetišestiprocentního zisku. Podle nás to je lumpárna," uvedl starosta Bohumína na Karvinsku Petr Vícha (ČSSD).

Mluvčí společnosti SmVaK Eva Špirochová uvedla, že musí zvýšit cenu vody kvůli zdražení vstupních surovin a nutnosti nových investic. Podle ní se zvýšila cena surové vody z vodárenských nádrží, chemikálií a elektrické energie. "Více prostředků je potřeba vložit do oprav stávajících zařízení a potřeby investic do výstavby nových vodohospodářských kapacit." V příštím roce chce firma investovat 513 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK