Řežábek nepodpoří žádost České republiky o přijetí do eurozóny

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek nepodpoří případnou žádost České republiky o přijetí do eurozóny. V diskusi se studenty dnes Řežábek uvedl, že by pro přijetí eura v Česku nehlasoval, protože pro to nevidí jediný důvod.

Česká republika by se podle Řežábka neměla zavázat ke vstupu do něčeho, co nepřijala od začátku. Dodal, že se eurozóna proměnila a že již není tím, čím byla, když Češi případný budoucí vstup do ní přislíbili. Řežábek připomněl, že je na centrální bance a kabinetu, aby o žádost o členství v eurozóně zažádaly.

Česká republika přitom nemá v plánu předložit v následujících letech žádost o přijetí evropské měny za svou, napsala agentura Reuters. Země pro to nyní nemá stanovený ani žádný termín. "Fakticky si sami rozhodujeme, zda a kdy tento krok uděláme," připomněl na konci minulého měsíce premiér Petr Nečas.

Zatím poslední zemí, která vstoupí do tzv. eurozóny, se v lednu stane Estonsko. Tallin od záměru přijmout euro neodradily ani problémy některých zadlužených zemí této skupiny. Evropská unie již v květnu poskytla spolu s Mezinárodním měnovým fondem pomoc Řecku ve výši 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). O víkendu oznámila plán finanční pomoci Irsku a spekuluje se také o sanaci Portugalska či sousedního mnohem většího Španělska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK