Home Credit začal v Číně poskytovat úvěry s novou licencí

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Společnost Home Credit Consumer Finance Company ze skupiny PPF začala dnes poskytovat spotřebitelské úvěry ve městě Tiencin na severu Číny s novým typem licence. Tu vydal čínský regulátor PPF jako jediné zahraniční společnosti. Home Credit o tom dnes informoval ČTK v tiskové zprávě.

Home Credit CFC je první a nyní jedinou společností plně vlastněnou zahraničním subjektem, která bude v Číně poskytovat spotřebitelské úvěry na základě nového zákona o nebankovních finančních společnostech schváleného v roce 2009. Specializovaná licence určená pro spotřebitelské financování, kterou Home Credit získal, má firmě umožnit zjednodušení administrativy.

Home Credit je ve 25 čínských městech přítomen od roku 2008, poskytl zde 830.000 úvěrů, a stal se tak jedničkou na trhu. Pilotní licence Home Creditu, jedna ze čtyř, které Čínská bankovní regulační komise vydala, se týká poskytování úvěrů bez ručitele širokým vrstvám obyvatelstva v oblasti Tiencin. Zbývající tři licence byly vydány pro jiné regiony a jejich držiteli se staly místní čínské banky.

Home Credit CFC bude čínským spotřebitelům poskytovat produkty umožňující nákup na splátky přímo v obchodech. Nabízet bude také hotovostní úvěry určené k financování zboží dlouhodobé spotřeby, vzdělávání a cestování.

Home Credit působí v Číně od února 2008 na základě takzvaného trustového modelu. Jeho podstatou je provozní a finanční spolupráce při poskytování spotřebitelských úvěrů s předními čínskými finančními institucemi, jako je China Foreign Economy & Trade Trust (Fotic) a Čínská rozvojová banka.

Home Credit poskytuje v Číně úvěry bez ručení zákazníkům se stabilním příjmem, ale bez bankovní historie. Společnost nyní očekává významný obchodní růst. V následujících 13 měsících má Home Credit v plánu otevřít v Číně dalších více než 13.000 obchodních míst, čímž by celkový počet prodejen nabízejících jeho produkty splátkového prodeje vzrostl na téměř 20.000.

Skupina PPF, do níž Home Credit patří, je jednou z největších mezinárodních investičních skupin v regionu střední a východní Evropy, jejím hlavním akcionářem je nejbohatší Čech Petr Kellner. Skupina se zaměřuje na finanční služby (bankovnictví a pojišťovnictví), na investice v podobě fondů soukromého kapitálu, takzvané private equity, a na investice do nemovitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK