Německý E.ON prodá podíl v ruském Gazpromu za 3,4 miliardy eur

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 1. prosince (ČTK) - Německá energetická společnost E.ON prodá svůj 3,5procentní podíl v ruském plynárenském gigantu Gazprom za 3,4 miliardy eur (asi 85 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která hodlá do konce roku 2013 získat prodejem podílů celkem 15 miliard eur.

Společnost E.ON se rozhodla, že prodá 2,7 procenta Gazpromu ruské státní bance VEB a zbývajících 0,8 procenta na akciovém trhu. Firma se snaží snížit svůj dluh a získat prostředky pro expanzi mimo Evropu. Její evropské zisky byly zasaženy zdaněním jaderné energie v Německu a slabší poptávkou, napsala agentura Reuters.

E.ON je největší firmou na světě v oblasti distribuce energií. Společnost působí rovněž v České republice, kde dodává elektřinu a plyn na jihu Čech a Moravy. Česká divize E.ON má zhruba pětinový podíl na tuzemském trhu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK