Ropa dál zdražuje, k růstu jí pomáhá solidní statistika z Čína

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. prosince (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v růstu, k němuž jim pomáhala mimo jiné velmi dobrá statistika z Číny. Podpůrně působí i data o poklesu zásob ropy v amerických skladech, naopak ve výraznějším růstu cen brání přetrvávající obavy z dalšího vývoje dluhové krize v Evropě.

Krátce před 16:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 87,40 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší o téměř dvě procenta. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zdražil v podobném rozsahu na zhruba 85,50 USD.

Statistika z Číny ukázala, že aktivita v tamním průmyslu v listopadu pokračovala v silném růstu a její index vystoupil na sedmiměsíční maximum 55,2 bodu. Čína je jedinou velkou ekonomikou, která vykazuje silný růst a přetrvává v ní vysoká poptávka po palivech.

"Listopadový růst indexu nákupních manažerů naznačuje, že poptávka po ropě v zemi, která je druhým největším spotřebitelem této komodity na světě, je pořád hodně vysoká," poznamenal analytický tým finančního ústavu Commerzbank. "Bezprostředně není důvod se obávat, že by poptávka ochabla," dodali analytici. Čína se na letošním růstu celosvětové poptávky po ropě podílí asi z jedné třetiny.

K růstu cen ropy ale přispěly i záznamy organizace American Petroleum Institute (API). Ty ukázaly, že zásoby ropy v amerických skladech minulý týden o 1,1 milionu barelů klesly. Trh sice s poklesem počítal, ale pouze o 900.000 barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 87,42 85,92 New York - Nymex WTI leden 85,48 84,11

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK