GE Money Bank snížila poplatky za platby firem do zahraničí

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - GE Money Bank ode dneška snížila firemním zákazníkům poplatky za takzvané europlatby. V rámci dvou balíčkových kont určených exportérům a importérům banka snížila cenu například za odchozí platbu z 220 korun až na 45 korun. Banka o tom informovala ČTK v tiskové zprávě. Ostatní banky zatím takto nízké poplatky za europlatby nemají, výjimkou je Fio banka. Ta za určitých podmínek nabízí odchozí platbu do zemí eurozóny za 50 korun.

Europlatba je přeshraniční platební transakce v eurech do 50.000 eur (asi 1,25 milionu Kč), a to v rámci Evropského hospodářského prostoru. Do něj kromě zemí Evropské unie patří také Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

Podle analytiků sice krok GE Money Bank míří správným směrem, firmy by si ale měly výhodnost pořízení balíčkového konta s levnějšími europlatbami spočítat. "Je potřeba upozornit, že účet patří svou cenou za vedení ke dražším, respektive nejdražším na trhu. Pokud podnikatel posílá měsíčně několik plateb, je výhodnost diskutabilní. Pokud posílá desítky plateb, především Genius Business Export/Import 100 se vyplatí," řekl ČTK analytik portálu Finance.cz Tomáš Skolek.

Odchozí platba zlevnila z 220 korun na 45 korun a příchozí ze 100 korun na pět korun v případě účtu Genius Business Export/Import 100, určeného pro větší společnosti. Měsíční poplatek za účet činí 950 korun. Menší společnosti, využívající balíček Genius Business Export/Import 30 s měsíčním paušálem 350 korun, přijde příchozí europlatba nově jen na 15 korun a odchozí na 75 korun. Platby za tuto cenu musí být zadány elektronicky. Balíčky u GE Money Bank jsou primárně určeny pro podnikatele a firmy obchodující se zahraničím. Klienti z řad drobných podnikatelů nebo fyzických osob tak budou nadále za tyto zahraniční transakce platit vyšší cenu.

Obdobné poplatky nabízí na tuzemském trhu Fio banka. Ta ovšem účtuje 50 korun za odchozí platbu a 25 korun za příchozí platbu u transakcí týkajících se zemí eurozóny a zároveň finančních ústavů napojených do evropského systému zúčtování plateb TARGET2.

Ostatní banky mají poplatky za europlatby mezi 100 až 250 korunami, ale jejich změnu některé z nich zvažují. "V současnou chvíli analyzujeme snížení poplatků za zahraniční platební styk, které dnes oznámila GE Money Bank. Na základě výsledků naší analýzy se pak rozhodneme, zda poplatky za zahraniční platební styk pro podnikatele upravíme, nebo ne," uvedla dnes na dotaz ČTK Česká spořitelna.

Snížení ceny europlateb přivítal majitel serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher. "Právě zahraniční platby jsou u nás extrémně drahé, a to tak, že to vedlo řadu firem k tomu, že si začali zakládat účty na Slovensku. Krok GE Money Bank vítám především proto, že je bez podmínek a výjimek," uvedl.

Zároveň Nacher upozornil, že o této změně banka nemusí informovat dva měsíce předem, protože je to krok ve prospěch klienta. V případě, že banka poplatky zvyšuje, musí podle zákona o platebním styku klienta informovat dva měsíce předem. "Na tomto pravidle je přesně vidět, kdy zrušení kritizovaných poplatků je často vykoupeno zvýšením jiných poplatků, protože i o této změně některé banky informují dva měsíce předem," dodal.

Zlevnění europlateb dnes přivítal i viceprezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček nebo prezident Asociace exportérů ČR Jiří Grund. "Jako podnikatelé s významným podílem exportu krok GE Money Bank velmi vítáme. Každý pokles neproduktivních nákladů je ve prospěch exportérů a podporuje jejich každodenní úsilí. Myslím si, že je to dobrý krok správným směrem a jedná se konečně o významnou podporu exportu ze strany banky," uvedl například Grund.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK