Španělská ACS nabízí za německý Hochtief 3,8 miliardy eur

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 1. prosince (ČTK) - Španělská ACS dnes oficiálně předložila nepřátelskou nabídku na převzetí největší německé stavební firmy Hochtief za 3,8 miliardy eur (téměř 95 miliard Kč). Předcházela tomu dvouměsíční bitva ACS s německou firmou, která se převzetí brání. Podmínky převzetí jsou shodné s původním plánem ACS. Hochtief podniká i v České republice.

ACS nabízí osm svých akcií za pět akcií Hochtiefu, jak oznámila v polovině září. Ujistila investory, že akcie Hochtiefu zůstanou na německém trhu, kde se výrazný podíl emise bude nadále obchodovat veřejně. Nepřátelské nabídce ACS dal v pondělí zelenou německý regulátor BaFin.

Při aktuální ceně akcií nabízí ACS za akcii Hochtiefu 54,84 eura. Celková cena za převzetí je tak 3,8 miliardy eur, což představuje zhruba šestiprocentní slevu proti nynější tržní ceně.

Tržní kapitalizace ACS je kolem 11,6 miliardy eur a Hochtiefu zhruba 4,4 miliardy eur. Hochtief je pro ACS atraktivní díky svým nízkým půjčkám a lukrativnímu podílu 54,5 procenta v australské divizi Leighton.

ACS také uvedla, že finanční konsolidace německé firmy nebude mít negativní dopad na její finanční situaci. A dodala, že se žádný převod aktiv Hochtiefu na ACS nechystá a že žádné plány nepočítají se zvýšením zadlužení německé firmy.

Nabídka je nastavena tak, aby ji akcionáři zamítli a ACS svůj nynější podíl v Hochtiefu navýšila z 29,9 procenta nad hranici 30 procent. Pak bude muset předložit nabídku podle německé legislativy povinně, aniž by musela koupit celý podnik, napsala agentura Reuters.

Hochtief má zhruba 70.000 zaměstnanců a má také podíly v několika letištích. V Česku firma působí prostřednictvím divize Hochtief CZ.

ACS sídlí v Madridu a tradičně se zapojuje do velkých veřejných stavebních projektů. V posledních letech ale také rozšířila své aktivity o další obory a koupila podíly v energetice Iberdrola a dálničním mýtném operátoru Abertis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK