Stavební výdaje v USA v říjnu překvapivě stouply o 0,7 procenta

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. prosince (ČTK) - Stavební výdaje ve Spojených státech se v říjnu překvapivě zvýšily o 0,7 procenta díky pokračujícímu růstu investic do soukromé i veřejné výstavby. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Výdaje nicméně zůstávají zhruba o třetinu nižší oproti maximu z března 2006.

Tempo růstu stavebních výdajů v říjnu zůstalo na zářijové úrovni. Analytici přitom očekávali pokles výdajů o 0,4 procenta. Naposledy rostly stavební výdaje dva měsíce za sebou v březnu a dubnu.

Výdaje na veřejnou výstavbu se v říjnu zvýšily o 0,4 procenta. Jejich růst tak výrazně zpomalil ze zářijových 1,2 procenta. Růst výdajů na soukromou výstavbu naopak zrychlil na 0,8 procenta z předchozích 0,4 procenta. Investice do soukromé obytné výstavby stouply dokonce o 2,5 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Dřívější kolaps amerického trhu s bydlením vedl k hypoteční krizi. Ta postupně přerostla ve finanční krizi globálních rozměrů a ve svém důsledku způsobila recesi ve většině velkých ekonomik světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK